מהי הסכנה במבנים ישנים ומדוע חיזוק מבנים הוא פתרון מצוין לכך?
מבנים ישנים עלולים להוות מספר סיכונים לאנשים המאכלסים אותם ולקהילה מסביב. סיכונים אלו יכולים לכלול כשלים מבניים, שריפות, קריסה וחשיפה לחומרים מסוכנים. חשוב לנקוט בצעדים לחיזוק מבנים אלו על מנת לצמצם את הסיכונים ולהבטיח את שלומם של האנשים הגרים ומשתמשים בהם.
אחד הסיכונים העיקריים הקשורים לבניינים ישנים הוא כשל מבני. ככל שבניינים מזדקנים, השלמות המבנית שלהם עלולה להידרדר, מה שהופך אותם רגישים יותר לקריסה או לסוגים אחרים של כשל. זה יכול להיגרם ממגוון גורמים, לרבות קורוזיה של פלדה או בטון, ריקבון של אלמנטים מעץ, ונזקים מרעידות אדמה או אסונות טבע אחרים.
סיכון מרכזי נוסף הקשור למבנים ישנים הוא שריפה. ייתכן שבבניינים ישנים לא יהיו אותם אמצעי הגנה מפני אש כמו בניינים חדשים יותר, מה שהופך אותם לפגיעים יותר לשריפות. בנוסף, בניינים ישנים עשויים להכיל חומרים מסוכנים, כגון אסבסט או צבע על בסיס עופרת, אשר עלולים להוות סיכון בריאותי משמעותי לאנשים שנחשפים אליהם.
כדי להתמודד עם סיכונים אלו, חשוב לנקוט בצעדים לחיזוק מבנים ישנים. זה יכול לכלול תיקון או חיזוק של אלמנטים מבניים, שדרוג מערכות הגנה מפני אש והסרה או עטיפה של חומרים מסוכנים. אמצעים אלה יכולים לסייע להבטיח את שלומם של האנשים השוהים בבניין ולהפחית את הסיכון לפגיעה בקהילה הסובבת, אך הדרך הטובה, היעילה, המשתלמת והבטוחה ביותר לחזק מבנה הוא באמצעות תמ”א 38. על כך נרחיב בהמשך.
רעידת אדמה: הסכנה שמסתתרת מתחת לפני השטח
ישראל היא מדינה הממוקמת באזור פעיל מבחינה סיסמית, מה שמציב אותה בסיכון בינוני עד גבוה לחוות רעידות אדמה. המדינה ממוקמת בסמוך לגבול השבר הסורי אפריקאי, ושבר התמרה של ים המלח עובר באזור. מצב זה אחראי לרוב הפעילות הסייסמית באזור ויש לו פוטנציאל לגרום לרעידות אדמה משמעותיות.
למרות הפוטנציאל לרעידות אדמה בישראל, המדינה לא חוותה רעידת אדמה גדולה בהיסטוריה האחרונה. עם זאת, אין זה אומר שהאיום אינו קיים. למעשה, מחקר של השירות הסיסמולוגי הישראלי הראה כי קיים פוטנציאל גבוה לרעידת אדמה גדולה בצפון הארץ, במיוחד באזור הכנרת. רעידת האדמה הגדולה האחרונה שפגעה בישראל הייתה ב-1927, בעוצמה של 6.2 וגרמה לנזק משמעותי בצפון הארץ.
סכנת רעידת אדמה בישראל מעוררת דאגה של ממש, שכן רבים מהמבנים בארץ לא נבנו כדי לעמוד בפעילות סיסמית. המשמעות היא שבמקרה של רעידת אדמה, מבנים אלו עלולים לקרוס ולגרום לנזק משמעותי ואובדן חיים.
אי אפשר להפריז בחשיבות של חיזוק מבנים בישראל לעמידה ברעידות אדמה. משמעות הדבר היא שיש צורך להבטיח שמבנים חדשים ייבנו בסטנדרטים הסיסמיים הגבוהים ביותר, ושמבנים ישנים יותר יעברו התאמה לסטנדרטים אלה. הממשלה עבדה על מוכנות לרעידות אדמה ויישמה קודי בנייה כדי להבטיח שמבנים חדשים ייבנו כדי לעמוד ברעידת אדמה ויצרה את תכנית המתאר הארצית תמ”א 38, אשר מאפשרת לדיירי בניינים ישנים לחזק את המבנה בו הם גרים באמצעות התקשרות עם קבלנים, על בסיס תקנות התכנית.
חידוש מבנים ישנים הוא צעד קריטי בהפחתת הסכנה של רעידת אדמה בישראל. תהליך זה כולל חיזוק מבנה המבנה והקפדה על עמידתו בפעילות סיסמית. ניתן לעשות זאת במגוון שיטות כמו הוספת מערכות חיזוק, חיזוק קירות ויסודות ושדרוג מערכות מכניות וחשמליות.
כיצד חיזוק מבנה מגן מפני רעידת אדמה ותורם גם לשיפור המראה?
חיזוק מבנים לרעידות אדמה כרוך בהפיכת הבניין ל”בריא יותר” מבחינה מבנית ויכול לעמוד בכוחות של רעידת אדמה. זה יכול לכלול הוספת פלדת חיזוק או בטון לקירות וליסודות, הוספת בולמים סיסמיים כדי להפחית את תנועת הבניין בזמן רעידת אדמה, ולוודא שהבניין מעוגן כראוי לקרקע. שיפורים מבניים אלו יכולים לתרום גם למראה המבנה בכך שהוא יראה מודרני ומטופח יותר, מה שיכול להעלות את ערכו. בנוסף, שיפוץ בניין במטרה להפוך אותו לעמיד יותר בפני רעידות אדמה, יכול גם להגדיל את ערך הבניין על ידי הפיכתו למבוקש יותר עבור שוכרים או קונים פוטנציאליים.
זה בדיוק מה שאנו עושים בחיזוק מבנים באמצעות תמ”א 38.
מהי תכנית תמ”א 38?
תמ”א 38 היא תכנית מתאר ארצית לחיזוק מבנים קיימים ומיועדת למבנים ישנים שהוקמו עד תאריך 1.1.1980 ועומדים בתנאים. תכנית המתאר פותחה על ידי משרד הפנים והמועצה הארצית לתכנון ובניה. מטרת התכנית לעודד חיזוק מבנים בשלל אופנים בהם מתן היתרי בניה, מתן זכויות בניה וכן מתן תמריצים שהופכים את הפרויקט לרווחי עבור יזמים וקבלנים.
כחלק מאישור מבנה לתמ”א 38 יש צורך בהגשת מסמכים לוועדה המקומית ולעמידה בתנאי התכנית המפורטים.
מטרתה של תכנית תמ”א 38 היא חיזוק מבנים לרעידות אדמה ולכן התכנית כוללת הוראות והנחיות העוסקות בבחינת חוזק המבנה ובשיטת החיזוק המוצעת. כדי לקבוע האם בכלל ישנה היתכנות לביצוע תמ”א 38 בבניין, יש צורך בחוות דעתו של מהנדס המוסמך לתת אישור שאכן יש צורך בחיזוק המבנה מפני רעידות אדמה. לאחר בדיקת המהנדס, עליו להגיש לועדה המקומית דו”ח המפרט את מצב השלד של המבנה, אופן החישוב הסטטי של חוזק המבנה ותכנית אפשרית לשיטת חיזוק המבנה. רק לאחר כל אלה, הוועדה המקומית רשאית לתת היתרי בניה לשם חיזוק המבנה ובניית תוספות.
חברת גלובלינקס מובילה פרוייקטים רבים של התחדשות עירונית וחיזוק מבנים ברחבי הארץ. אנו מקימים מבנים חדשים בפרויקטים של פינוי בינוי ותמ”א 38-2 ומחזקים ומרחיבים מבנים קיימים באמצעות פרויקטים של תמ”א 38. כל הפרויקטים שלנו נבנים בסטנדרט גבוה ועם עיצוב יפיפה.